Ötököiden ja tuholaisten hävittäminen
Isännöintiliiton ohjeistus ötököiden varalle
Tuholaiset ovat harvoin terveydelle haitallisia, mutta kiusankappaleista pääsee eroon kotikonstein.
Kuka hävittää?
– Osakas hävittää kotinsa ötökät itse.
– Rakenteissa pesivistä ötököistä ilmoitetaan huoltoyhtiöön tai hallitukselle, jolloin isännöinti harkitsee ja hallitus päättää niiden hävittämisestä.
– Yhtiöjärjestyksellä kunnossapitovastuusta on voitu sopia toisin.
– Vuokrataloissa vuokranantaja hävittää ötökät tarvittaessa. Vuokralaisen on ilmoitettava tuholaisista vuokranantajalle viivytyksettä.
Kuka korvaa?
– Jos olet aiheuttanut ongelman omalla huolimattomuudellasi, vastaat ötököiden hävittämisestä jopa koko talosta.
– Osakas ei saa alennusta vastikkeestaan, vaikka tuholais- tai jyrsijäongelma haittaisi asumista. Jos yksittäinen koti on ötököiden takia asuinkelvoton, alennukseen on oikeus. Alennus vastaa summaa, jonka taloyhtiö säästää, kun asuntoa ei käytetä.
– Vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen, kun tuholaisongelma vaikeuttaa asumista ja vuokralainen on ilmoittanut siitä vuokranantajalle.
Torakat
– Terveysriskin takia torakat on hävitettävä yksittäisen asunnon sijaan koko talosta.
– Ilmoita havainnostasi huoltoyhtiöön ja hallitukselle.
– Tarkasta matkatavarat ulkomailta tullessasi, sillä torakat tulevat yleensä ulkomailta.
Sokerimuurahaiset
– Säilytä makeat elintarvikkeet kannen alla.
– Jos muurahaisia on paljon, niillä voi olla pesä taloyhtiön rakenteissa. Ilmoita huoltoyhtiöön ja taloyhtiön hallitukselle.
Sokeritoukka
– Pidä kosteat tilat kuten keittiö ja kylpyhuone mahdollisimman kuivina.
– Harvoin syytä hävittää.
Tekstiilituholaiset
– Vaate- ja turkiskoi, turkiskuoriainen, vyöturkiskuoriainen, pilkkuturkiskuoriainen
ja vyöihrakuoriainen ovat rakenteille yleensä vaarattomia.
– Pese käytettynä hankitut kalusteet ja vaatteet, käsittele ne torjunta-aineella tai pakasta ne vuorokaudeksi.
Seinäluteet
– Pese lomavaatteet 60 asteessa ja pidä koti puhtaana.
– Vältä matkoilla käyttämästä hotellien vaatekaappeja.
Kirput ja punkit
– Pidä lemmikkieläinten turkit puhtaana ja kotona hyvä siisteystaso.
Hiiret ja rotat
– Tuki hiirenmentävät aukot verkolla.
– Poimi pihalta pois maahan pudonneet omenat ja muu syötävä, joka houkuttelee hiiriä.
Myyrät
– Pidä omassa käytössäsi olevan pihan nurmikko ja ojanpientareiden heinikko lyhyenä.
Kuumuus on tehokas luteentappaja
Viime vuosina räjähdysmäisesti kasvanut ludeongelma kärjistyy syksyisin, kun asuntoja aletaan taas lämmittämään. Ötököiden hävittämiseksi on tarjolla muitakin keinoja kuin myrkytys.
Lude on hankala vieras taloyhtiössä. Se leviää helposti yhdestä asunnosta toiseen eikä siitä pääse helposti eroon.
Yksi monista syistä siihen, miksi luteet mellastavat yhä useammassa asunnossa Suomessa, on matkailu. Perinteinen myrkytys ei välttämättä aina enää edes ratkaise ongelmaa, sillä ötökät ovat kehittäneet vastuskyvyn yleisimmille myrkyille.
Luteiden leviämistä edesauttaa usein myös häpeäntunne: aina ei kehdata kertoa naapureille omassa asunnossa vilistävistä verenimijöistä. Jos asian antaa olla, luteet kulkevat erilaisten läpivientien ja ilmastointikanavien kautta toisiin asuntoihin. Lutikkanaaras voi munia monta kertaa päivässä.
Ludekoira voi löytää ötökät ajoissa
Lude-epäily kannattaa selvittää pikaisesti. Jos vedenpitäviä merkkejä ötöistä ei löydy, avuksi voi nykyään palkata vaikkapa lutikkakoiran. Esimerkiksi Anticimexin riveissä on lutikoiden piilopaikkojen löytämiseen koulutettuja nelijalkaisia. Ilmiö on Suomessa vielä melko nuori, mutta tulokset ovat olleet lupaavia.
Jos taas kerrostaloasunnossa on jo näköhavaintoja luteesta tai sen ulosteissa, ötökkä on luultavasti päässyt jo häiriköimään naapureita yön pimeinä tunteita.
Lämpötorjunta on hyvä vaihtoehto myrkyille
Lude on kehittynyt vastuskykyiseksi lähestulkoon kaikille sallituille myrkyille, joten aseeksi pahenevaan ongelmaan on kehitelty uusia keinoja. Luteidentorjunta Helle käyttää hävittämistyössä myrkkyjen sijaan kuumaa ilmaa. Vastaavaa menetelmää käytetään esimerkiksi New Yorkissa, jossa ongelma on tunnetusti iso.
Luteiden riivaama asunto lämmitetään 52 asteeseen, jossa kuolevat paitsi ötökät myös niiden munat. Jo tunnin altistuminen kuumuudelle riittää eli operaatio on yhdessä tilassa ohi päivässä. Kuumuus tunkeutuu kaikkialle tilaan tappaen ötökät niin rakenteiden kuin irtaimistonkin sisältä. Asukkaiden ei siis tarvitse heittää huonekaluja pois, jos sinne on päässyt pesiytymään syöpäläisiä.
Myrkkyjen yksi miinuksista on, että ne purevat vain täysikasvuisiin luteisiin, jos niihinkään. Myrkytykset merkitsevät asukkaille myös evakkoaikaa ja monenlaista arjen hankaluutta.
Älä odota ludeongelman kanssa
Kun asunnosta löytyy ei-toivottuja vieraita, asiasta pitää kertoa heti taloyhtiön hallitukselle, joka vie tiedon eteenpäin isännöitsijälle. Tässä vaiheessa kannattaa keskustella tarvittavista toimenpiteistä. Koko taloyhtiöön on tiedotettava löydöksistä ja siitä, miten asia hoidetaan.
Häpeän tunteet voi unohtaa alkuunsa, sillä ongelma voi olla kenellä tahansa.
Jos luteita on selkeästi vain yhdessä asunnossa, niiden hävittäminen koituu pääsääntöisesti tuon asunnon asukkaan vastuulle.
Taloyhtiön kannattaa tietysti tarkistaa, että luteet häädetään kyseisestä asunnosta asianmukaisesti. Siinä vaiheessa, kun luteet ovat levinneet koko taloon, ongelma siirtyy taloyhtiölle.
Lue täältä, miten ludeongelmassa tulee toimia ja kuka joutuu maksumieheksi.
Lähde: Isännöintiliiton ohjeistus jäsenilleen
Speak Your Mind